GP van Groot Brittannië

GP van Groot Brittannië

15 juli 2021 0 Door guru

“The roar of the crowd is drowned by the roaring engines!” Met dergelijke teksten kon Murray Walker iedereen aan de formule 1 binden. Helaas is deze oude baas er niet meer en zullen de motoren ook het publiek niet meer snel overstemmen. Maar met deze gedachten zijn we weer in één van de landen terecht gekomen waar Formule 1 al vanaf het ontstaan van het autoracen komt. En misschien nog wel meer dan Frankrijk en Duitsland leeft het racen hier.

Welke autosportliefhebber kent de klassieke Britse circuits niet? En dan de namen van de onderdelen van het circuit! Maggots, Becketts, Hangar Straight, Abbey, Bridge…..

Geschiedenis

Het lijkt ook ieder jaar weer dat er op deze historische racegronden een speciaal hoofdstuk in de rijke geschiedenis wordt geschreven. Denk aan de zware crash van Michael Schumacher waarbij hij in zijn Ferrari de vangrail verplaatste en zijn benen brak. Of vorig jaar nog hoe Hamilton op drie wielen vrijwel de hele laatste ronde wist door te rijden om zo op het nippertje voor Verstappen wist te finishen. Of nu we toch in het verleden kijken: Ik zie nog die dwaze Ierse priester over het lange rechte stuk rennen in de richting van de aanstormende bolides. Gelukkig ben je dan in het land waar ook rugby een grote sport is en een van de baan commissarissen met een fijne rugby tackle de gebedsleider-met-zuurstof-tekort tegen de grond werkte.

En de toekomst

Ook dit weekend zal er geschiedenis geschreven worden.
“Ja, want Max gaat winnen!”
– “Dat kan, maar dat is niet waar ik op doelde Ellen.”
Dit weekend is de kwalificatie op vrijdag avond en is er op zaterdag een sprint race! Een korte race om de startopstelling vast te stellen voor de race van zondag. Hierdoor is het weekend anders ingedeeld dan normaal. Op vrijdag beginnen we normaal met twee vrije trainingen. Deze zijn er nu ook, maar daarna hebben we aan het begin van de avond de kwali. Zaterdagochtend hebben we de gebruikelijke vrije training 3. Hierna komt dan de eerste, korte race van het weekend. Zondag hebben we dan de Grote Prijs.

Dit format wordt drie keer uitgeprobeerd dit jaar. Als het bevalt, kan het zo maar zijn dat dit vanaf volgend jaar de standaard is voor de F1. Het is zeker voor de bezoekers van de weekenden te hopen dat het meer spektakel brengt. Voor zover het er nu naar uitziet, heb je dan toch iedere dag spanning op het asfalt.

Thuisrace

Het is ook weer een thuisrace voor een groot aantal van de deelnemers. Natuurlijk heb je de Britten die achter het stuur zitten: Lewis Hamilton, George Russel en Lando Norris. Daarnaast ook natuurlijk voor de Britse teams, waarvan er een aantal bijna op het circuit van Silverstone zijn gevestigd. Dit zijn Aston Martin, McLaren en Williams. Maar ook Alpine Mercedes en Red Bull, de teams die ook vaak een andere nationaliteit wordt toegekend.

Er is voor Mercedes deze race ook veel aan gelegen om weer eens terug te slaan naar de losgebroken rode stieren. Dit is een van de circuits waar de vroegere zilveren pijlen domineerde. Vorig jaar maakte eigenlijk alleen de misrekening van Pirelli de race tot een wedstrijd tot de vlag. Je zou dus bijna wel verwachten dat Lewis en Valtteri nog als favorieten aan de start kunnen verschijnen. En onze grote vriend Toto kan nog zo hard roepen dat zijn team dit jaar de auto niet meer verder ontwikkeld, maar daar geloven wij geen snars van.

Voorspelling

Het is een spannend weekend met de nieuwe planning voor kwalificatie en twee races. Voor de race van zondag gaan we natuurlijk voorspellen wat wij verwachten. Het moge duidelijk zijn dat Ellen en ik het weer eens niet met elkaar eens zijn en daarom hebben allebei onze eigen voorspelling:

Ellen: Uiteraard wint Max! Perez eindigt op de tweede plek en Norris stuurt zijn McLaren naar de laatste plek op het podium. Mercedes zien we dit weekend niet terug volgens mij.

Ivar: Ik verwacht veel van Lewis op zondag. Verstappen verwacht ik naar een mooie tweede plaats sturen en hopelijk met een miniem verschil met de Mercedes. Als laatste denk ik dat dit een uitermate goed circuit is voor Ferrari. Charles Leclerc kan daarom zomaar eens op het laatste treetje van het ere podium komen te staan.