GP Frankrijk

GP Frankrijk

17 juni 2021 0 Door guru

We gaan weer naar het zonnige Frankrijk! Paul Ricard is tegenwoordig het circuit waar de Grote Prijs van Frankrijk wordt gereden. Het land heeft net als Duitsland en Groot Brittannië een lange traditie in de Formule 1. Op de een of andere manier is deze alleen niet zo glansrijk als die van de andere twee Europese grootmachten. Misschien komt dat wel omdat het circuit wat voor Paul Ricard dienst deed als de thuishaven van dit evenement voor aardige races zorgde, maar er in de weide omgeving geen klap te doen was en de coureurs er niet graag naartoe kwamen. Na 2008 werd het daarom helemaal stil onder Nevers.

Drie maal

Nu zijn we een kleine 600 kilometer zuidelijker ter hoogte van Marseille. Ook dit is wel weer een aparte baan. Eigendom van mevrouw Ecclestone (jawel, de ex van die steenrijke F1 opa Bernie), is het circuit vooral een hoge snelheid testbaan. De kleurrijke verschijning (en ja, dan hebben we het over het circuit) staat voor de derde maal in de moderne F1 geschiedenis op de kalender. Voor 2018 is er namelijk flink geïnvesteerd in de faciliteiten en veiligheid. Een van de resultaten hiervan is dat de baan omgeven wordt door de misselijkmakende blauwe en rode banen die in grove patronen je beeld vullen. Als je dan ook de beelden vanuit de heli of drone voorbij ziet schieten, is de drang om naar de pillen tegen wagenziekte bijna niet te onderdrukken. Het wordt dan ook vooral een race waarbij we graag naar de onboard beelden kijken.

De wedstrijden die we hier de afgelopen jaren gezien hebben waren op zich niet verkeerd. Het is een lang gerekte baan waarbij sector één vooral wordt gedomineerd door een paar haakse bochten gevolgd door de snelste sector twee, wat eigenlijk een lang recht stuk is, wat wordt onderbroken door één chicane. Daarna komen we in een snel bochtig gedeelte wat eindigt in de langzaamste bocht net voor start finish. Wat misschien wel het meest aparte is van het circuit, naast de gekleurde schuurpapierachtige rood en blauwe uitloopstroken natuurlijk, is dat iedere bocht op gaat in de volgende. Dit zorgt er voor dat je de ideale lijn in de bochten vaak op moet geven om in totaal sneller te zijn, waar je klassiek een bocht van buiten, naar binnen en weer naar buiten stuurt. Op Paul Ricard kiezen de coureurs bij veel bochten juist andere lijnen. En dat is iets waar je grip voor nodig hebt.

Dominantie

De grote vraag na de stratencircuits is natuurlijk: Welk team is de rest de baas? Ellen: “Natuurlijk is Mercedes sterk, maar Max gaat ze verpulveren!”

Tsja, als we naar de twee eerdere races kijken in 2018 en 2019 zal Max hier met mixed feelings naar terug kijken. In ’18 heeft hij zijn Red Bull knap op het podium gekregen, maar een jaar later greep hij naast het eremetaal. Mercedes heeft beide races gewonnen en dat is precies waar de vliegende stieren natuurlijk nu ook weer bang voor zijn. In de tussentijd kun je wel zeggen dat Mercedes niet in hun mojo zitten. Botas krijgt steeds meer druk op zich van alle pers die hem al uit zijn cockpit schrijft. Hamilton zal vooral uit zijn op eerherstel door te laten zien dat hij zijn “magic” nog beheerst.

Voorspelling

Het is wel weer duidelijk dat Ellen en ik het niet eens gaan worden over de top drie aan het einde van de race. Daarom hierbij weer een aparte top drie van ons.

Ellen: “Max is getergd door het scheurende rubber en gaat Lewis opvreten. Max wordt dus eerste. Lewis tweede en Perez derde. Ferrari wordt dit keer de best of the rest.”

Ivar: “Het is weer de eerste keer op een permanent circuit en duidelijk een die goed ligt bij de Duitse kampioenen. Ik verwacht dan ook weer een 1-2 voor Mercedes. Max zal derde worden. Perez zal niet zijn beste weekend beleven. Daarentegen verwacht ik veel van de McLaren. Ferrari mist de pure snelheid die het in de voorbije jaren had en hier nodig is op het rechte stuk. Wie de verrassing wordt van deze Grand Prix? Ik verwacht ook deze race weer een ontketende Vettel die helemaal in zijn hum is met zijn Aston Martin. En ook Ocon die in de thuisrace van zijn broodheer en natuurlijk zichzelf. Hij heeft net een vers contract mogen tekenen bij Alpine. Dat zou hem zomaar vleugels kunnen geven.