GP Baku

GP Baku

3 juni 2021 0 Door guru

“JALAAAAAJALALALA JALAAAAA!!!!” Ellen loopt (stijf van de Red Bull) na anderhalve week nog steeds polonaise door de kamer. Ze kan haar geluk niet op kan met de laatste overwinning van Max en de nieuwe, mooie bladzijde in de vaderlandse racegeschiedenis die hij daarmee geschreven heeft. Het is natuurlijk niet niks om de eerste Nederlandse leider van het Formule 1 kampioenschap te zijn. “Max is niet meer te stoppen! Hij blijft nu aan de leiding en wordt zeker kampioen! Ik ga volgende week mijn Max = Champion 2021 tatoeage uitzoeken.”

Het moge duidelijk zijn dat Ellen het lekker naar haar zin heeft sinds Monaco. En eerlijk is eerlijk: Red Bull heeft met de afgelopen race met twee coureurs gedaan wat Mercedes heeft laten liggen. Perez heeft in de krappe straten van het prinsdom even een lesje tactisch inhalen gegeven. Met zijn acties en punten die hij behaald heeft, zal hij Doktor Helmut voorlopig weer gerustgesteld hebben.

(On)veilige straten

Dit weekend is het Formule 1 circus weer te vinden op een heel ander stratencircuit. De Grand Prix van Azerbeidzjan. Sinds 2016 staat de race op de kalender. De eerste keer als Grote prijs van Europa. Voor ons destijds een grote verrassing. Niet de race an sich, maar meer dat Azerbeidzjan in Europa ligt. Hoewel het net als Monte Carlo een echt stratencircuit is met de vangrails zowat beetje op de racelijn, is het een bijna schizofrene baan. De twee megalange rechte stukken, waarna de coureurs door de haakse bochten moeten sleuren. Het gebrek aan grip door het weinige racegebruik van de wegen in Baku en het zeer krappe gedeelte om het kasteel heen.

Waar de coureurs in Monaco 78 rondes vrijwel geen moment rust kunnen pakken, zorgen de rechte stukken van Baku dat de coureurs hier vaak even wat “rust” kunnen pakken. Hoe relatief dat ook is natuurlijk, want in de oude straten van deze Oost-oost-oost Europese stad bereiken de F1 bolides topsnelheden die goed over de 330 kilometer per uur gaan. De lange rechte stukken zijn dan ook nog eens breed genoeg om met meerdere auto´s naast elkaar te rijden. Grootste uitdaging dan wordt het op tijd uitgooien van het rem anker, want na ieder recht stuk zit er dus zo´n haakse bocht waar ze met ongeveer 100 à 120 kilometertjes doorheen jakkeren. De 51 maal dat ze rond gaan zullen wel de nodige uitdagingen vormen voor de rijders. We verwachten dan ook zeker weer een ronde achter de Safety car deze race.

Op glad ijs

Zoals we al eerder zeiden: Baku is glad. Het circuit heeft altijd een grip uitdaging. Op de een of andere manier lijkt dit een voordeel te zijn voor onze grote Finse vriend Bottas. Hij heeft het goed naar zijn zin. Zal dat dan zijn omdat het lijkt op ijs-rijden? In 2018 had de Fin waarschijnlijk gewonnen als hij zijn banden niet lek reed op wat stukjes koolstofvezel die een van zijn collega´s had gestrooid. In 2019 heeft hij hier wel gewonnen en na de afgelopen blamage in de pitsstraat, zal hij er op gebrand zijn om weer een top resultaat neer te zetten.

Ook zal zijn teamgenoot Lewis alles op alles zetten om maar weer voor Verstappen te eindigen dit weekend. Het moet bij het Duitse team en hun Engelse kopman wel voor een paar stomende gesprekken hebben geleid over wat ze anders moeten doen tijdens de race dit weekend. Het chagrijn was duidelijk te merken bij de topman Toto van het team, die en passant Bottas betichtte van “te ver doorrijden of te laat remmen bij zijn pitsstop, waardoor de pitcrewmember zijn tool niet recht op de wielmoer kon plaatsen.” Alleen vanwege de uitspraak van het woord tool door Wolff met zijn dikke Arnold Schwarzenegger achtige accent, hebben wij de vraag zes keer herhaald. Want qua inhoud van het antwoord gaat het natuurlijk nergens over. Kijk een raceweekend in de pits en tijdens de races zie je vrijwel geen enkele coureur exact op dezelfde plek stoppen. Zeker niet als ze vol in de strijd om een plaats op het podium zitten.

Downforce versus topsnelheid

De set up van de auto zal een uitdaging vormen voor de teams dit weekend. Mercedes zal het met hun krachtige brommer achterin zeker weer goed doen. Maar in de afgelopen tijd en zeker dit seizoen is Honda flink in de buurt gekomen. De plekken voorin zullen dan ook weer verdeeld worden door Mercedes en Red Bull. Dit kan wel eens het weekend van de tweede coureurs worden. Valtteri is hier goed, maar ook Sergio Perez heeft hier in een stuk mindere auto´s al twee keer op het podium gestaan.

De teams van Williams en Alfa Romeo zouden het zomaar ook heel erg goed kunnen doen hier. Beide teams hebben laten zien dat ze auto´s hebben gebouwd die erg goed zijn in snel rechtdoor gaan. Toch wel voordeel hier. Hoewel de Ferrari power unit een stuk minder is dan voorgaande edities op dit circuit, hebben de Prancing Horses een puike indruk achtergelaten met de Pole en podium in de vorige race. Leclerc heeft in het verleden wel eens vaker laten zien dat hij bijzonder snel is. Ook hier in Baku. Hij heeft echter ook al een paar keer laten zien dat hij net als vorig raceweekend, wat moeite heeft met overstekende stukken vangrail. Wij denken dan ook dat de auto´s met de Duitse en Japanse krachtbronnen dit weekend in het voordeel zullen zijn.

Voorspelling

Al met al verwachten weer een bloedstollend en spannend weekend! En o ja, we moeten nog even iets recht zetten. We moeten toegeven dat we het knap vinden dat Nikita de race in Monaco is gefinisht. Misschien kan hij nog even aan Charles uitleggen aan welke kant je de vangrail kunt passeren.

We verwachten veel van de strijd tussen Red Bull en Mercedes. De McLarens zullen een geduchte tegenstander zijn voor ieder van de topteams die ook maar een fractie tijd laten liggen op het zes kilometer lange circuit. Ferrari, Alpha Tauri en Aston Martin zullen het hier zwaar met elkaar aan de stok krijgen. Hopelijk kan Yuki zijn snelheid weer eens laten zien, ook al heeft hij hier nog nooit geracet. We verwachten ook dat Alpine een moeilijk weekend tegemoet gaat. Een team zal echter wel weer het haasje zijn voor het dragen van de rode lantaarn. Misschien dat Gene Haas daarom de Russische vlag op die auto´s heeft laten spuiten; dan lijkt het steeds of de Russen verliezen.

De voorspelling van Ellen is bijna geen verrassing. “Ellen, als jij een moment uit de lampen wilt komen om even je voorspelling door te geven…”

In de tussentijd zal ik de mijne geven: Ik verwacht dat Bottas wint. Sergio wordt tweede en Max derde.

“Wat een onzin Ivar! Alsof Perez in eens sneller dan Max is.” Ellen gooit er nog een blikje met die vloeibare kauwgomballen naar binnen. “Max en Perez worden één en twee. Dus de eerste dubbel voor Red Bull. En Lewis wordt derde.”

Komend weekend zitten wij weer aan de buis gekluisterd in ieder geval. Tenminste, als we Ellen een race lang op een stoel kunnen laten zitten na de lading taurine die nu in haar bloed zit. Geniet van de race!