GP Spanje

GP Spanje

6 mei 2021 0 Door guru

BARCELONA!!! Pam pam pam pampampampampam! Juist, probeer dat maar weer uit je kop te krijgen. Hier gaan we proberen over de komende race te praten, terwijl Queen door de kamer galmt boven het geluid van de baby en haar mama. Mocht de voorspelling vandaag wat schreeuwerig overkomen, dan weet u nu alvast hoe dat komt.

Met maar een kleine week tussen de Grand Prix van Portugal (waar het toch nog steeds glad was), zijn we nu weer op een circuit met 30 jaar Formule 1 historie.

Terugblik

Even wat wetenswaardigheden: Van de eerdere winnaars van deze grote prijs, staan er nog vijf op de grid vandaag. De eerste Spanjaard die zijn thuis Grand Prix op zijn mocht schrijven was Fernando Alonso. Toen in de Renault. Als Hamilton deze editie op zijn naam zet evenaart hij de meeste zeges op dit circuit, namelijk de zes maal van Michael Schumacher. En als we dan toch nog met een beetje historisch besef terug kijken naar deze race, dan zien we ook dat Williams hier in 2012 zijn laatste overwinning behaald heeft. Wat zou Russel daar nu voor over hebben in zijn “onbestuurbare auto”?

Niet alleen Alonso had op dit circuit een primeur natuurlijk. Ook Voor Max Verstappen en het Nederlandse race publiek liggen hier toch wel een paar historische lekkernijen in het geheugen. Het was dit circuit waar Max de eerste race in zijn Red Bull reed en direct de overwinning wegsleepte onder de neus van de toen ook al dominerend Mercedes duo.

Het circuit kent voor de teams geen enkel geheim. Normaal werd er op dit circuit niet alleen sinds 1991 geracet, maar werd ook vaak getest. Zeker toen er nog geen maximum aantal testdagen was, werd er vrolijk getoerd door het Catalaanse landschap. Al zal het nu wel voor het eerst zijn met de 2021 auto´s dat ze serieus aan de slag gaan op dit uitdagende stukje asfalt.

Spaanse furie

Op dit moment zijn er twee Spanjaarden in het rijders veld die graag een speciaal resultaat neer willen zetten. Sainz voor het eerst met zijn nieuwe “familie” in het Ferrari rood en Fernando in de Alpine. De laatste liep afgelopen race net zo blauw aan als zijn auto toen hij zag hoeveel beter Ocon in de kwalificatie had gepresteerd. Tijdens de race heeft dat er voor gezorgd dat Alonso alles op alles heeft gezet en het laatste beetje snelheid uit zelfs zijn kleine teennagel heeft weten te wringen om de Alpine naar voren te krijgen.

Sainz daar en tegen begon goed met de eerste keer dat hij Leclerc heeft verslagen in de kwali. Op zich is dat al een prestatie van formaat. Maar de race zal een iets andere nasmaak geven bij de zoon van de rally kampioen. Kortom alles duidt er op dat de ingrediënten voor een Spaanse explosie op het circuit al redelijk vorm beginnen te krijgen, want deze temperamentvolle zuiderlingen kunnen soms wel een klein beetje ontploffen onder hun helm als het niet helemaal gaat zoals ze willen.

Orde hersteld

De afgelopen race heeft Hamilton duidelijk laten zien waar hij in staat is met het Duitse team. Ellen: “Dat belooft niet veel goeds voor Max in Spanje.”
Dat is inderdaad een serieus punt wat Red Bull misschien nog wel een uurtje minder slaap oplevert. Vorig jaar won Lewis met “gemak”. Hij had een voorsprong van 24 seconden en dat was terwijl hij de zijn banden en slijtage van de auto goed onder controle kon houden. Bottas was door een slechte start uitgeschakeld voor de top twee omdat hij niet op tijd langs zijn belagers kwam en door de strategie van Max. Als dat dit weekend weer gebeurt is het natuurlijk hopen dat Mercedes wel tot het einde toe onder druk staat en dat Perez de zo gevraagde extra druk op de strategie van het huidige kampioensteam kan zetten.

Tot nu toe lijkt het er op dat Mercedes wel weer de controle terug heeft met de laatste winst in 2021. Lewis heeft een goede voorsprong. Dus voor het kampioenschap zou het fantastisch zijn als Max of Valtteri winnen. Maar kan de Fin de druk van zijn sterke teamgenoot nog aan? Of zien we Bottas binnenkort als een ware Beserker over de baan stuiteren en concurrenten als een volleerde Russel van de baan kegelen? Dan zou je zo maar een herhaling van 2016 kunnen zien waarbij de twee Merc´s zichzelf elimineren en de lachende derde weer bovenop het podium staat. Wij zien Toto alweer een deuk in de tafel slaan.

Voorspelling

Barcelona is een circuit waar de auto allround goed moet zijn. Hoge snelheid op het rechte stuk, veel medium downforce bochten en een mooi technisch stuk. De auto die dit allemaal heeft, maakt de meeste kans op het podium. Op dit moment staan daar drie teams voor in het boekje: Mercedes staat bij ons bovenaan het lijstje.

Herstel, Mercedes staat bovenaan het lijstje van Ivar. Ellen heeft alleen Max staan. Dit wordt een uitdaging zo…

Ok. Om het lijstje van Ivar verder af te maken dan: De Mercedessen staan dus bovenaan. Daarna hebben we dan de Red Bulls, maar dan moet wel die rechte lijn snelheid waar Verstappen zo over klaagde in Portugal aanwezig zijn. Verder verwachten we veel van de McLarens. Sterker nog, mocht Beserker Bottas inderdaad zijn intrede doen, dan kunnen ze nog wel eens voor de overwinning gaan. Als best of the rest denken wij dan Aston Martin nog wel eens heel goed kan gaan op dit circuit. Daarna zien wij Alpha Tauri het opnemen tegen de Ferrari´s en Alpines. Alfa zal goed in de spiegels moeten blijven kijken om de Williamsen achter zich te houden. Hoewel, soms is een keertje over het stuur heen kijken ook heel goed. Tippie, zeg ik, Kimi.

In het team van Haas is de rolverdeling wel duidelijk. Schumi junior laat zien dat hij aardig aard in het team. Nikita zal echt alles uit de kast moeten halen om niet als het gekkie van het F1 circus de boeken in te gaan. Wellicht zou het helpen om niet iedere sessie egoïstische acties uit te halen. Maar daar zou de aard van het beestje misschien wel iets teveel in de weg kunnen zitten.

Het belooft weer een spektakel te worden. Spanje lijkt soms af te stevenen op een saaie, voorgekauwde race. Op die momenten gebeurt daar meestal wel wat geks.