GP Portugal (Portimao)

GP Portugal (Portimao)

29 april 2021 0 Door guru

Eindelijk staat hij weer op de plek waar hij hoort! Max wordt natuurlijk kampioen en niemand, ook Hamilton niet, kan hem bijhouden. O, wat jullie misschien nog moeten weten is dat Ivar denkt dat hij wat belangrijkers dan F1 gevonden heeft. Afgelopen week heeft hij samen met Daphne een dochter gekregen. Dat moet dan alle tijd gelijk weer opslokken, maar ik hoop dat we snel weer samen naar de wedstrijden kunnen kijken. Dus deze keer schrijf ik de voorspelling maar in mijn eentje. O natuurlijk moet ik er dan nog wat van zeggen: Daphne gefeliciteerd met je dochter.

Wat een Masterclass was dat van Max in Italië! Nu maar zorgen dat ze hier op uit kunnen bouwen. Jammer dat Sergio niet aan kon sluiten. En wat dachten jullie van het geluk dat Lewis heeft gehad dat hij zijn ronde weer in mocht lopen na de rode vlag? 

Voor de tweede keer Portimao

Nu gaan we naar het zuiden van Portugal. Het circuit wat natuurlijk vorig jaar voor het eerst op de kalender kwam (en op het gladde wegdek na) een hele goede indruk maakte. De bochten en hoogteverschillen zorgen er voor dat het lijkt alsof je in een rollercoaster zit. Het circuit is met de 4.6 kilometer net iets langer dan dat van Zandvoort, maar ik denk dat de rijders het net zo gaaf zullen vinden om daar te rijden. Er zijn ook verschillende bochten die echt in een reeks genomen moeten worden, waardoor de coureur niet de hele breedte van de baan gebruikt, maar de exit van de bocht “opoffert” om de volgende bocht goed in te kunnen gaan.

Vorig jaar was het begin van de race een grote tombola. Ik verwacht dat dat dit jaar wat anders zal zijn en dat we echt een strijd op snelheid gaan zien. Dit vooral omdat het asfalt dit jaar een stuk minder glad zal zijn. Vorig jaar waren er net voor de race ook een paar druppels regen gevallen. Iets minder erg dan in Imola afgelopen race, maar toch voldoende om wat invloed te hebben op de start van de grand prix.

Gevecht om het podium

Wat heel erg gaaf is dit seizoen is natuurlijk dat Max het heel goed doet. Maar van Ivar moeten we het soms ook over andere teams hebben en daar zie je dat ze heel dicht, maar dan ook heel dicht bij elkaar zitten. Het is zelfs zo dat de twee topteams maar iets hoeven te laten liggen en ze vallen al van het podium af. Hoewel Mercedes en Red Bull de snelste zijn op dit moment zullen er zomaar wat verrassingen kunnen komen op een aantal circuits. Dan met name ook tijdens de kwalificatie.

De teams die er achter zitten, zitten zo dicht bij elkaar dat het misschien meer op een loterij lijkt dan op strategie of ze wel of niet door kunnen naar het laatste gedeelte van de kwali, of uiteindelijk in de punten terecht komen. De komende race verwacht ik dat het druk wordt in de top 10. De laatste races laat McLaren zich duidelijk zien en net als vorig jaar verwachten wij veel van deze oranje snelheidsduivels. Zeker Norris presteert heel goed. Zal Ricciardo voldoende in zijn hum komen om het gevecht met zijn teamgenoot aan te kunnen gaan? 

Ferrari liet op dit circuit voorzichtig weer zien dat er nog wat snelheid te vinden was in het raspaardje van de Italianen. Leclerc verwachten wij dan ook weer goed van voren te zien. Zeker tijdens de kwalificatie zien wij de Monegask meer uit zijn Ferrari halen dan er eigenlijk in zit. En wat te denken van Sainz? Vorig jaar presteerde hij samen met Norris erg goed in de McLaren. De afgelopen race was hij uiteindelijk ook een van de rijders die geswitched is van team, maar wel al redelijk goed presteert op de zondag.

Uiteraard hebben we dan nog Gasly en Yuki. Alpha Tauri maakt het de top ook moeilijk en de coureurs durven voluit te gaan de blauw/witte stieren. Al zie ik het team niet een constante bedreiging voor de top worden, zijn ze wel de leuke outsider die altijd voor een verrassing kunnen zorgen. Of dat nu is dat ze ineens weer helemaal vooraan meedoen in een wedstrijd, of dat er door een overmoedige actie de wedstrijd wordt stilgelegd, dat maakt natuurlijk niet uit.

Achterhoedegevecht

De achterhoede begint ergens rond plaats zes op de grid. Of loopt een beetje door het middenveld heen. Apline, Aston Martin en Alfa Romeo hebben niet de stap gezet die ze hoopte te zetten in het afgelopen winterseizoen. Misschien hadden ze er wel gewoon niet voor moeten kiezen om de teamnaam met een A te laten beginnen. Het vroegere Renault en Sauber (Alpine en Alfa dus) doen wat ze moeten doen: Kop naar beneden en harder werken. Aston doet wat het misschien wel het beste kan: Lekker Calimero spelen en zeggen dat het de schuld is van een ander waarom zij last hebben van van alles. Mijn advies Szafnauer: Stop eens met zielig doen en zorg dat Vettel in zijn mojo komt en dat Stroll niet in paniek raakt. 

Rookies en switchers

De rookies en coureurs die van team zijn gewisseld hebben misschien wel het meest uitdagende seizoen ooit. Geen kans om extra te testen en technisch de meest complexe auto´s uit de geschiedenis van de sport. Dat terwijl de teams zo dicht bij elkaar zitten dat je bijna wel de auto moet “outperformen” om niet er niet als een schlemiel uit te zien. Zeker op de circuits waar weinig ruimte is om fouten goed te maken is dat beetje extra zelfvertrouwen in wat de auto kan en wanneer, erg belangrijk. Het is dan eigenlijk al knap als je als nieuweling in het team in de buurt van je teamgenoot kan blijven. Waarschijnlijk zal over een paar reces meer duidelijk zien wat de uiteindelijke posities in de teams worden van de coureurs.

Een aantal is natuurlijk al goed in te vullen: Hamilton is de duidelijke nummer 1 bij Mercedes. Zo ook lijkt de positie van Max goed vast te staan bij Red Bull. Ook zal Pierre de betere moeten zijn bij Alpha Tauri. Het laatste team waar het nu al duidelijk lijkt te zijn is Haas. Scumi 3 lijkt nu al echt het betere te hebben van zijn Russische teamgenoot. O nee dat mag niet gezegd worden. Herstel: Van de teamgenoot die atleet is, afkomstig uit de Russische Federatie. Hoewel Mick in de afgelopen race liet zien dat hij ook als rookiefouten kan maken door zijn voorvleugel eraf te tikken. Maar als je dan nog, zonder egoïstische acties, bijna een ronde voor op je teamgenoot kunt finishen… Dan mag je toch best tevreden zijn. 

Voorspelling

Eindelijk geen gedoe met gezeur van “die is ook goed” en “maar er zijn meer kanshebbers”. Deze keer zonder overleg gewoon lekker mijn voorspelling. 

Max zal wederom de eerste plek opeisen. Dit keer zal hij ook de snelste ronde hebben en dus aan de leiding gaan van het kampioenschap. Lewis zal hem op de hielen blijven zitten, maar finished deze race op de derde plek. Ricciardo verricht een heldendaad en zal zijn eerste podium pakken in de McLaren.

Bottas zal ook deze race niet finishen en daarmee verliest Mercedes in dit weekend de koppositie van beide kampioenschappen. Het zal voor de Duitsers een beetje hetzelfde voelen als een van je beste motor engineers overstapt naar je grootste concurrent. Leclerc zal waanzinnig kwalificeren, maar in de race zal Sainz hem voor de eerste keer verslaan. Norris en Perez zullen tussen hen in eindigen en daarna zullen de Italiaanse stieren zich aansluiten. 

De grote vraag zal natuurlijk weer zijn hoe dicht de teams daarachter zullen zitten en of Stroll en Mazepin weer eens laten zien dat ze wel thuis horen in deze sport, omdat ze gewoon snel kunnen zijn en niet alleen omdat papa geld heeft. 

Veel plezier met de volgende spannende race. Ik zit lekker met de Ferrari bubbels te genieten van de volgende overwinning van Red Bull. En nu ik zo aan die fles denk die dit keer helemaal voor mij alleen is, weet ik niet of ik wel wil dat Ivar volgende keer weer meekijkt.

Tot de volgende race,  

Ellen (en een beetje ook Ivar dan)